Dziki, czarny jaguar to najpotężniejszy kot Ameryki

0
1367
views

Jaguar jest uważany za najpotężniejszego kota Ameryki Południowej, Środkowej, a nawet południowych stanów USA. Zobaczcie jak pięknie prezentuje się to zwierzę.

Jaguary należą do zagrożonego gatunku, więc są objęte międzynarodową ochroną.

Kot ten najchętniej osiedla się w gęstych lasach położonych w pobliżu wód, szczególnie preferuje zalesione brzegi rzek lub porośnięte wysoką trawą i trzcinami bagna. Często wchodzi do wody i jest dobrym pływakiem. Potrafi zręcznie wspinać się na drzewa. Jest aktywny nocą, dzień przesypia najczęściej na drzewie lub skale.

Jaguar to największy drapieżny kot zachodniej półkuli. Dorosłe samce osiągają do 230 kg wagi i 200 cm długości – a zatem wielkością ustępują jedynie tygrysowi i lwu. Jaguar właściwie nie ma naturalnych wrogów poza dużymi anakondami.

Jaguar nie ściga się za zdobyczą. Często czai się na drzewie, skale lub ziemi.
Jego ofiarami, chwytanymi dzięki dużej cierpliwości i sile, są na ogół leniwce, kapibary, tapiry, ale także inne drobne ssaki i ptaki. 

Czytaj: Fotografowie uwiecznili 5 gepardów przemierzających rzekę pełną krokodyli

Jaguar to bardzo niebezpieczny drapieżnik i władca Ameryki. Na poniższych zdjęciach możecie zobaczyć jak pięknie wygląda.

Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook
Facebook

Czytaj: W WIELKIEJ BRYTANII MOŻNA SPAĆ W TOWARZYSTWIE LWÓW I TYGRYSÓW