Pandy udowadniają, że wszędzie można zasnąć

0
241
views

Pandy nie mają konkretnych miejsc do spania, po prostu zasypiają gdziekolwiek się znajdują.

Kiedy myślimy o pandach wielkich, myślimy o uroczych czarno-białych niedźwiedziach. Są urocze i mają wielu fanów na całym świecie. Ale czy naprawdę znasz pandy? Poniżej znajduje się 15 interesujących faktów dotyczących pand wielkich, które pomogą Ci dowiedzieć się o nich więcej.

1. Rok pandy odpowiada trzem ludzkim latom.

Rok pandy odpowiada około trzem ludzkim latom pod względem oczekiwanej długości życia. Pandy wielkie żyją od 18 do 20 lat na wolności i od 25 do 30 lat w niewoli. Najstarszą na świecie pandą wielką była Xinxing („Nowa Gwiazda”) w zoo w Chongqing, która żyła 38 lat i cztery miesiące (1982-2020). To odpowiednik 115 ludzkich lat.

2. Pandy mają 6 „palców”!

Szósty „palec” pandy jest jak ludzki kciuk. Ma taką samą funkcję jak kciuk, ale w rzeczywistości jest to niezwykła kość nadgarstka, ale bez ruchomych stawów, co pozwala jej chwytać jedzenie.

Ten szósty palec pomaga pandzie wielkiej obierać bardziej odżywcze mniejsze pędy i liście bambusa podczas trzymania łodygi w pysku.

Koniecznie zajrzyj na f7.pl

3. Panda porzuci jedno dziecko, jeśli ma bliźnięta.

Dzikie pandy zwykle mają tylko jedno młode, podczas gdy pandy w niewoli częściej mają bliźnięta. Na wolności, jeśli panda matka ma dwa młode, nakarmi tylko jednego, o którym myśli, że jest silniejszy. Drugi jest pozostawiony sam sobie i zazwyczaj umiera.

Powodem tego jest to, że noworodek jest bardzo słaby. Młode zaczynają jeść bambus w wieku około 12 miesięcy, ale do tego czasu są całkowicie zależne od matki. Tak więc na wolności samice pand nie mają wystarczającej ilości mleka ani energii, aby opiekować się dwoma młodymi.

Jeśli matka nie zajdzie w ciążę, młode pozostanie z matką do ukończenia dwóch i pół roku.

4. Pandy lubią wspinać się po drzewach i potrafią pływać.

Pandy wielkie potrafią dobrze wspinać się na drzewa. Potrafią to robić od 7 miesiąca życia.

Na wolności pandy wielkie (zwłaszcza młode) wspinają się na drzewa, aby unikać wrogów i badać otoczenie. Ponieważ na drzewie jest bezpieczniej, wiele pand wielkich lubi spać na drzewach. Zresztą te zwierzęta potrafią zasnąć dosłownie wszędzie.

Czasami po prostu wspinają się, aby popatrzeć na scenerię.

Pandy wielkie to niedźwiedzie i podobnie jak inne niedźwiedzie potrafią pływać.

Twitter

5. Jedzenie i spanie to codzienność pand.

Typowa 45-kilowa dorosła panda spędza nawet 12 godzin, jedząc od 12 do 38 kg bambusa dziennie. Pandy mogą osiągnąć 150 kg w niewoli i zjeść jeszcze więcej!

Kiedy nie jedzą i nie szukają jedzenia, pandy śpią przez większość czasu. Na wolności pandy wielkie śpią od dwóch do czterech godzin między posiłkami.

Twitter

6. Pandy są samotnikami.

Pandy wielkie to samotne zwierzęta. Na wolności mają własne terytorium i nie pozwalają na inwazję innych pand.

To dlatego, że pandy wielkie żywią się bambusem i nie muszą wspólnie polować. Muszą jeść dużo bambusa, aby zaspokoić swoje potrzeby żywieniowe. Gdyby pandy wielkie żyły w grupach, doszłoby do konfliktu o wystarczającą ilość bambusa, co negatywnie wpłynęłoby na przetrwanie wszystkich.

Panda zwykle potrzebuje 3–8 kilometrów kwadratowyc bambusowego lasu, aby przetrwać.

Czytaj: To mały nietoperz „panda”, rzadkie zwierzę żyjące w Afryce

7. Panda może wydalić 28 kg kupy dziennie!

99% diety pandy składa się z bambusa, ale jej przewód pokarmowy zachowuje cechy mięsożerne. Zdolność pandy wielkiej do trawienia bambusa jest niska i wynosi mniej niż 20 procent, a sam bambus ma niską zawartość składników odżywczych. Tak więc, aby zachować energię, pandy muszą jeść dużo bambusa, a tym samym dużo się wydalać!

Wielkie pandy robią kupę co 15-20 minut. Zdecydowana większość ich odchodów to niestrawiony bambus.

W przeszłości miejscowi robili z niestrawionych kawałków bambusa ramki do zdjęć i zakładki — co ciekawe, nie śmierdziały kupą!

8. Pandy mogą jeść mięso.

Kiedy gigantyczne drapieżniki, takie jak tygrysy szablozębne, nie były już w pobliżu, pandy nie musiały być tak szybkie i zamieniły się w specjalistów od jedzenia, aby same nie wyginęły.

Pandy jedzą tylko bambus, ale lubią też niektóre owoce i mogą jeść mięso.

Czytaj: Prezydent Wrocławia Jacek Sutryk wystawia kotlety mielone własnej produkcji na licytacji WOŚP

9. Pandy mają czarno-białe płaszcze.

Czarno-białe płaszcze pand są dobrym kamuflażem. Pandy muszą spędzać większość czasu na poszukiwaniu bambusa do jedzenia w swoich siedliskach, które są głównie lasami i zaśnieżonymi górami. Ich czarno-biała kolorystyka pomaga im uniknąć niechcianej uwagi.

Biel ich płaszcza pomaga pandom chować się w śniegu, a czerń pomaga im wtopić się w leśne cienie.

Twitter

10. Wiosna to okres godowy pand.

Samice pandy wielkiej mają ruję raz w roku tylko przez dwa do trzech dni za każdym razem, zwykle od marca do maja każdego roku. Ciąża trwa około 5 miesięcy.

Na wolności samice pandy wielkiej emitują w okresie płodnym specjalne dźwięki, podczas gdy samce pandy wielkiej pozostawiają ślady zapachowe jako znak, aby przyciągnąć samice pandy wielkiej.

Po kryciu samce i samice pandy żyją osobno, a prace związane z budowaniem legowisk i wychowaniem młodych wykonują same samice.

11. Młode pandy są różowe.

Nowo narodzona młoda panda waży tylko 100 gramów. Jest bez futra, różowa i ślepa. Jej kultowa czarno-biała sierść rośnie po około trzech tygodniach. Pandy rodzą się zwykle w sierpniu.

12. Pandy nie hibernują.

Pandy wielkie nie zapadają w stan hibernacji, ponieważ ich dieta oparta na bambusie uniemożliwia im przechowywanie wystarczającej ilości tłuszczu do spania przez zimę.

Pandy nie boją się zimna. Nawet w temperaturach tak niskich, jak -4°C, nadal można je spotkać spacerując po bambusowych gajach z grubym śniegiem.

13. Pandy używają zapachu do oznaczania swojego terytorium.

Pandy wielkie zaznaczają swoje terytorium, pozostawiając swój zapach na korze drzew poprzez mocz, pocierając gruczoły zapachowe i w inny sposób. Im wyżej są w stanie zaznaczyć swój zapach na drzewie, tym są silniejsze, jest to ogólna zasada w społeczności pand.

Próba siusiania wyżej i pocierania wyżej to niekonfrontacyjny sposób konkurowania o prawa do terytorium.

14. Istnieją dwa podgatunki pandy wielkiej.

Istnieją pandy wielkie z Syczuanu i pandy wielkie z Qinling. Pandy z Qinling stanowią tylko 18,5 procent całej populacji pand wielkich.

Gleba, klimat i roślinność Syczuanu bardzo różnią się od tych w górach Qinling, więc wygląd, kolory i kształt ciała pand wielkich w tych dwóch miejscach są różne.

Głowa pandy wielkiej z Syczuanu jest podobna do niedźwiedzia, podczas gdy głowa pandy wielkiej Qinling jest bardziej podobna do kota, z mniejszą czaszką i większymi zębami.

Dwie pandy są tego samego pochodzenia, ale oddzielone dużą rzeką i górami, a dodatkowo odizolowane przez działalność człowieka. Paleontolodzy szacują, że pandy zerwały kontakt 50 000 lat temu, a następnie rozpoczęły proces niezależnej reprodukcji i ewolucji.

15. Pandy wielkie nie są już zagrożone!

Dzięki wysiłkom ochronnym mającym na celu uratowanie pand wielkich ich populacja wynosi obecnie ponad 2200. Ich dzika populacja wzrosła do 1864, a liczba wyhodowanych w niewoli pand wielkich osiągnęła 422. W związku z tym ich poziom zagrożenia został zmniejszony z „zagrożonego” do „podatnego”.

Twitter