Pantera śnieżna jest znana jako „Duch Gór”. Czy ją zauważysz?

0
210
views
Czy potrafisz odnaleźć panterę śnieżną na tym obrazku? Źródło: Twitter

Pantera śnieżna (inaczej irbis śnieżny), to najpotężniejszy drapieżnik skalistych gór Ałtaju.

Ten charyzmatyczny dziki kot jest jednym z najbardziej tajemniczych i nieuchwytnych, a w związku z tym także najsłabiej poznanym gatunkiem zwierząt.

Zaobserwowanie pantery w jej naturalnym środowisku jest bardzo trudne, dlatego często bywa przez lokalne społeczności nazywana Duchem Gór.

Pantera śnieżna

Pantery śnieżne żyją w górach w całej Azji. Izolują je gęste włosy — w odcieniach szarości lub kremowożółtego i pokryte szaroczarnymi plamkami, a ich szerokie, pokryte futrem stopy działają jak naturalne rakiety śnieżne.

Pantery śnieżne mają potężne nogi i są wspaniałymi skoczkami, zdolnymi do skoku na odległość ponad 15 m. Te duże koty używają swoich długich ogonów do utrzymania równowagi i jako koców do okrywania wrażliwych części ciała przed ostrym górskim chłodem. Są nieśmiałe i samotne, rzadko spotykane na wolności.

Koniecznie zajrzyj na f7.pl

Pantera śnieżna. Twitter

Siedlisko

Pantery śnieżne można znaleźć w wysokich pasmach górskich, w tym w Himalajach i południowych górach Syberii w Rosji. Można je również znaleźć na Wyżynie Tybetańskiej i na całym obszarze rozciągającym się od Chin po góry Azji Środkowej.

Preferują stromy, nierówny teren ze skalistymi wychodniami, na których trudno jest znaleźć zdobycz. Dlatego te drapieżniki potrzebują ogromnej przestrzeni do wędrowania: samce zajmują do 80 mil kwadratowych – obszar większy niż trzy Manhattany – podczas gdy samice mają zasięg do 48 mil kwadratowych.

Czytaj: Rzadka czarna pantera pokazuje swoje piękno w indyjskiej dżungli

Twitter

Dieta i polowanie

Pantery śnieżne polują na nahury górskie (bharale), a także na koziorożce górskie, które można znaleźć na większej części ich zasięgu. Chociaż te potężne drapieżniki mogą zabijać zwierzęta trzy razy większe od ich wagi, jedzą również mniejsze potrawy, takie jak świstaki, zające i ptactwo łowne.

Jedna pantera śnieżna, chroniona i obserwowana w parku narodowym, pochłonęła w ciągu jednego roku pięć nahur górskich, dziewięć tybetańskich zajęcy włochatych, 25 świstaków, 5 kóz domowych, jedną owcę domową i 15 ptaków.

Zagrożenia dla przetrwania

Ekspansja osiedli ludzkich, zwłaszcza wypasu zwierząt gospodarskich, doprowadziła do nasilenia konfliktów. Pasterze czasami zabijają pantery śnieżne, aby zapobiec drapieżnikom ich zwierząt domowych lub aby zemścić się na nich.

Ich życiu zagraża również kłusownictwo, prowadzone przez nielegalny handel skórami i częściami ciała używanymi w tradycyjnej medycynie chińskiej.

Wydaje się, że te koty przeżywają dramatyczny spadek – w rezultacie w ciągu dwóch dekad straciły co najmniej 20 procent swojej populacji.

Znikające siedliska i spadek ofiar kotów również przyczyniają się do tego. Zmiany klimatyczne podnoszą średnią temperaturę w całym zasięgu występowania pantery śnieżnej, co według naukowców zmniejszy alpejskie siedlisko gatunku i doprowadzi do rywalizacji z innymi drapieżnikami, takimi jak lamparty, dzikie psy i tygrysy. Z tych powodów Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody klasyfikuje pantery śnieżne jako narażone na wyginięcie.

Twitter

Ochrona

W ostatnich latach rozpoczęto wspólny wysiłek ratowania panter śnieżnych. Na całym ich obszarze ustanowiono obszary chronione, w tym sanktuaria w Afganistanie, Mongolii i Kirgistanie.

To ostatnie było szczególnie dobrą wiadomością: góry Kirgistanu służą jako korytarz dla panter śnieżnych wędrujących między północnym i południowym krańcem ich pasma.

Kraje zaostrzają również egzekwowanie przepisów przeciwko kłusownictwu, a grupy ochrony przyrody współpracują z pasterzami, aby opracować systemy, które utrzymują pantery śnieżne z dala od ich zwierząt gospodarskich.

Czytaj: Najpiękniejsze parki narodowe świata