Papua Nowa Gwinea jest domem dla kangura drzewnego o złotym płaszczu

0
70
views

Papua Nowa Gwinea jest domem dla kangura drzewnego o złotym płaszczu. Pozostało tylko około 500 tych zwierząt, które są uważane za krytycznie zagrożone. Zostały one odkryte dopiero w 2005 roku. Ważąc około 6 kg, potrafią skakać do 9 metrów.

Drzewiak złotogrzbiety, nazywany inaczej kangurem drzewnym o złotym płaszczu (Golden-mantled tree-kangaroo) pochodzi z lasów północnej Nowej Gwinei, która jest obecnie głównym siedliskiem tego zwierzęcia.

Kangur drzewny o złotym płaszczu ma długi ogon, pokryty jasnymi pierścieniami. Ubarwienie kasztanowo-brązowe z jasnym obszarem na brzuchu, żółtawą szyją, policzkami i stopami. Wzdłuż grzbietu przebiega podwójny, złoty pas.

Jakim rodzajem zwierzęcia jest kangur o złotym płaszczu?

Kangur drzewny o złotym płaszczu to gatunek ssaka z podrodziny kangurów (Macropodinae) w obrębie rodziny kangurowatych (Macropodidae).

Ile jest na świecie kangurów o złotych płaszczach?

Szacunkowa liczebność dojrzałych osobników drzewiaka złotogrzbietego wynosi tylko 500 sztuk.

Źródło: Twitter

Gdzie mieszka kangur o złotym płaszczu?

Te kangury drzewiaste występują głównie tylko w dwóch miejscach, w górach Foja w północno-wschodniej prowincji Papua w zachodniej Nowej Gwinei w Indonezji oraz w Górach Torricelli w północno-zachodniej Nowej Gwinei.

Jakie jest siedlisko kangura o złotym płaszczu?

W górach kangury drzewiaste mają głównie siedliska wysoko w lasach chmurowych na wysokości od 1219,2 do 3352,8 metra. Przystosowali się do otoczenia i wolą spędzać większość czasu wśród drzew. Ten gatunek kangura drzewnego może również przetrwać skok z wysokości 18,3 metra na dno lasu bez żadnego zadrapania.

Z kim mieszka kangur o złotym płaszczu?

Drzewiaste kangury o złotych płaszczach żyją przez większość życia w samotności, z wyjątkiem okresu godowego. Jednak kangury-matki niosą swoje dzieci i chronią je, dopóki ich dzieci nie będą wystarczająco dojrzałe, aby mogły zostać wypuszczone same na wolność.

Czytaj: Co powstanie w miejsce Solpolu we Wrocławiu?

Jak długo żyje kangur o złotym płaszczu?

Przeciętna długość życia kangura o złotym płaszczu wynosi 15-20 lat. W niewoli przeżywają zwykle dłużej niż 20 lat, a najstarszy znany kangur drzewny dożył w niewoli 27 lat.

Jak się rozmnażają?

Samica kangura drzewnego osiąga dojrzałość płciową w wieku dwóch lat. W okresie rui samica kangura schodzi na ziemię, szuka partnera płci męskiej i zbliża się do niego. Samiec wykazuje pewne czynności seksualne, takie jak lizanie języka, syczenie i bicie, po czym dosiada samicyę Proces krycia trwa około godziny.

Okres inkubacji trwa około 35-44 dni, po czym maleńki kangurek wielkości fasoli wychodzi i wpełza do torby matki. Maluch następnie przyczepia się do jednego z sutków matki, aby żywić się jej mlekiem. Maluch potrzebuje 10 miesięcy, aby osiągnąć dojrzałość i na stałe wyczołgać się z torby matki.

Źródło: Twitter

Te zwierzęta są bardzo urocze

Ten gatunek kangura drzewnego jest uważany za niezwykle uroczy ze względu na swój atrakcyjny wygląd. Te ssaki są mniejsze niż inne kangury drzewiaste zamieszkujące Papuę-Nową Gwineę i mają bardziej uroczą twarz niż reszta.

Koniecznie zajrzyj na f7.pl

Jak się komunikują?

Ten gatunek kangurów drzewnych używa wzroku, węchu, dotyku i słuchu do poruszania się po otoczeniu i komunikowania się za pomocą pokazów wizualnych, zdolności wokalnych i wskazówek chemicznych.

Jak duży jest kangur o złotym płaszczu?

Kangur drzewny o złotym płaszczu jest stosunkowo mniejszy i ma 40,6-76,2 cm wysokości. Rzeczywisty kangur ma 61-279,4 cm, czyli jest prawie dwukrotnie większy.

Jednak w porównaniu z innymi zwierzętami zamieszkującymi drzewa, takimi jak lemur katta, którego wysokość mieści się w zakresie 38,1-45,7 cm, w pełni dojrzały kangur drzewny o złotym płaszczu wydaje się być większy.

Czytaj: To małe zwierzę wygląda jak mieszanka myszy, królika, świni i kangura

Jak szybko może biec kangur o złotym płaszczu?

Wszystkie gatunki kangurów drzewnych są bardzo szybkie i dlatego bardzo trudno je znaleźć. Łatwo dostosowują się do otoczenia i używają ostrych pazurów, mocnych tylnych nóg i długich ogonów, aby wspinać się na drzewa i szybciej się przemieszczać.

Co one jedzą?

Gatunek ten, choć żyje na wolności, jest roślinożercą. Ich dieta składa się z pąków, kory drzew, określonych rodzajów kwiatów, paproci i pędów traw.

Czy są niebezpieczne?

Chociaż te kangury drzewne są uważane za bardzo spokojne, nadal istnieją niewielkie możliwości, aby samiec kangura drzewnego stał się agresywny i zaatakował ludzi.

Czy wiedziałeś…

Drzewiaste kangury o złotych płaszczach są zwierzętami lądowymi i wolą przebywać na drzewach i podobnie jak leniwiec trójpalczasty rzadko schodzą na ziemię. Na ziemi można je zobaczyć tylko podczas godów, kiedy samica kangura drzewnego schodzi w poszukiwaniu partnerów do kopulacji.

Mimo że pozostają na drzewach, nadal są doskonałymi pływakami i potrafią szybko pływać, gdy jest to wymagane.

Historycznie jednym z największych zagrożeń dla tego gatunku było polowanie przez ludzi i łapanie ich w pułapkę.

Czy kangury drzewne i kangury są powiązane?

Drzewiaste kangury to zwierzęta lądowe należące do rodziny Macropodidae i nie mają żadnego związku z prawdziwymi kangurami. Nazywa się je drzewiastymi kangurami, ponieważ mają pewne podobne cechy fizyczne, które przypominają rzeczywiste kangury.

Czy kangury drzewne są przyjazne?

Drzewne kangury są na ogół bardzo przyjazne, dopóki nie poczują się zagrożone lub nie czują się zagrożone, w którym to przypadku stają się bardzo agresywne i mogą zranić innych. Ta cecha jest powszechna wśród prawdziwych kangurów, takich jak czerwony kangur, który staje się bardzo agresywny w obliczu nadchodzących zagrożeń.