Quiz: rozpoznaj jak najwięcej egzotycznych owoców.

0
47
views

Kolorowe, pięknie się prezentujące, soczyste i zadziwiające swoim wyglądem egzotyczne owoce powinno się włączyć do codziennego jadłospisu. Sprawdź, ile z nich kojarzysz z wyglądu i umiesz nazwać. Do dzieła!

Egzotyczne owoce ułożone na półkach na różnych halach potrafią przyciągnąć uwagę każdego z nas. Są kolorowe i mają różne kształty. W smaku także są dobre, choć inny niż polskie specjały. Zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika. Warto po nie sięgać.

Gotowy na quiz? Przekonaj się, czy znasz wszystkie egzotyczne owoce. Czas start!

1.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 1 to?:

a) longan
b) liczi
c) kumkwat

2.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 2 to?:

a) miechunka
b) kumkwat
c) durian

3.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 3 to?:

a) gruszka
b) gujawa
c) durian

4.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 4 to?:

a) durian
b) liczi
c) kumkwat

5.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 5 to?:

a) liczi
b) longan
c) pitaja

6.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 6 to?:

a) pitaja
b) durian
c) kumkwat

7.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 7 to?:

a) pitaja
b) miechunka
c) persymona (kaki)

8.

zdjęcie: pl.freepik.com

Owoc numer 8 to?:

a) pitaja
b) rambutan
c) liczi

9.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 9 to?:

a) durian
b) mango
c) rambutan

10.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 10 to?:

a) papaja
b) longan
c) miechunka

11.

zdjęcie: pl.freepik.com

Owoc numer 11 to?:

a) persymona
b) papaja
c) granat

12.

zdjęcie: pixabay.com

Owoc numer 12 to?:

a) granat
b) tamarillo
c) pitaja

Takie egzotyczne owoce, jak ananas, kiwi, banan czy limonka są w Polsce znane już od dawna i każdy wie, jak one wyglądają. Ciekawa jestem jak poszedł Wam test. Poniżej znajdziecie poprawne odpowiedzi na wszystkie pytania. Obowiązkowo dajcie znać w komentarzach, ile udało Wam się poprawnie odgadnąć nazw owoców.

Odpowiedzi:
1) b
2) a
3) b
4) c
5) b
6) a
7) c
8) b
9) b
10) a
11) c
12) b

PRZECZYTAJ TAKŻE: Banany Blue Java są niebieskie i smakują jak lody waniliowe.

Jesteś z Poznania? Koniecznie zerknij do f7poznan.pl
Jesteś z Krakowa? Koniecznie zerknij do 
f7krakow.pl
Jesteś z Wrocławia? Koniecznie zerknij do 
f7wroclaw.pl
Jesteś z Warszawy? Koniecznie zerknij di 
f7warszawa.pl
Jesteś z Łodzi? Koniecznie zerknij do 
f7lodz.pl
Jesteś z innego miasta? Koniecznie zerknij do 
f7city.pl