Różowy pelikan jest regularnym gościem w tej restauracji

0
49
views
Pelikany łatwo rozpoznać po ich długim i dużym dziobie. Źródło: YouTube

Przyjazny różowy pelikan jest regularnym gościem w tej restauracji na Cyprze.

Ten piękny pelikan jest stałym gościem restauracji w Pathos na Cyprze.

„Po prostu cieszę się posiłkiem i kuflem piwa i ten pelikan właśnie wszedł. Byłem z przyjaciółmi na Cyprze. Właściciel restauracji go odprowadził”.

Czytaj: Sekret lepszej kawy? Ptaki i pszczoły!

Pelikan to niesamowity ptak, który można znaleźć na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Istnieje osiem gatunków pelikanów. Ptaki te zwykle znajdują się w ciepłych regionach, w pobliżu rzek, ujść rzek i jezior.

Koniecznie zajrzyj na f7.pl

Pelikany są zagrożone zanieczyszczeniem wody, zanieczyszczeniami chemicznymi i poważnymi katastrofami ekologicznymi, takimi jak wycieki ropy. Przyłów to kolejny powód, dla którego liczba pelikanów spada: podczas nurkowania w poszukiwaniu ryb pelikany mogą trafić do sieci rybackich. Pelikany brunatne znajdują się na liście gatunków zagrożonych.

Interesujące fakty dotyczące pelikanów:

  • Pelikany to jedne z największych ptaków. Mogą osiągnąć od 160 do 183 cm długości i od 4,5 do 13 kg wagi.
  • Pelikan ma największy dziób ze wszystkich ptaków. Może osiągnąć 45 cm długości. Pod dziobem pelikany mają worek, który może pomieścić 11 litrów wody.
  • Worek służy głównie do karmienia, ale może służyć również jako „urządzenie chłodzące”. W ciepłe dni pelikan będzie kołysał workiem, aby się ochłodzić.
  • Pelikana można łatwo rozpoznać po jego dużym ciele, krótkich nogach z płetwiastymi stopami i rozpiętości skrzydeł ponad 3 metrów.
  • Pelikany to ciężkie ptaki, ale dzięki workom powietrznym w kościach – pływalność nie stanowi dla nich problemu. Dzięki ciepłym prądom wiatru potrafią latać na wysokość 3 metrów.
  • Stopy z błoną pławną służą do pływania i nurkowania. Pelikany zidentyfikują potencjalną zdobycz z nieba i złapią ją, przyspieszając w jej kierunku z dużą dokładnością.
  • Pelikany jedzą głównie ryby. Poza tym mogą jeść także żółwie, skorupiaki i kijanki. Bardzo głodne pelikany będą nawet atakować i jeść mewy.
  • Pelikany często polują wspólnie. Będą pluskać skrzydłami po powierzchni wody, aby zmusić rybę do płynięcia, gdzie z łatwością zgarną ją dziobami.
  • Pelikany wraz z rybami zabierają dużą ilość wody. Przed połknięciem ryby pelikany poruszają głowami do przodu, aby usunąć nadmiar wody. Pelikany mogą jeść 1,8 kg ryb dziennie.
  • Pelikany to bardzo towarzyskie ptaki. Żyją w dużych koloniach złożonych z kilkuset ptaków.
  • Niektóre gatunki pelikanów mogą kopulować przez cały rok, podczas gdy inne łączą się sezonowo.
  • Samce stosują różne taktyki, aby zwabić samice w okresie godowym. Niektóre samce mają kolorowe pióra, podczas gdy inne mają możliwość zmiany koloru worka, szyi i dzioba na jaskrawe kolory podczas zalotów.
  • Zarówno samce, jak i samice są odpowiedzialne za budowę gniazd, które zwykle znajdują się na drzewach w pobliżu wody. Gniazda buduje się z piór, liści i patyków.
  • Samice składają od 1 do 3 jaj. Okres inkubacji trwa od 28 do 36 dni.
  • Pelikan może przetrwać na wolności od 10 do 30 lat.

Czytaj: Powrót Wrocławskiej Fontanny Multimedialnej. Nowy pokaz specjalny!