Te wspaniałe kudu w Afryce mają niesamowicie symetryczne spiralne rogi

0
20
views
Zdjęcie: Stock Photos from John Michael Vosloo/Shutterstock

Dzięki wspaniałej posturze i symetrycznym, spiralnym rogom kudu wielkie ma imponującą figurę. Pochodzą z wschodniej i południowej Afryki, są roślinożercami, spędzają większość czasu na poszukiwaniu pędów i liści.

To piękne zwierzę wciąż można znaleźć w dużej liczbie w południowej części ich terytorium, ponieważ są chronione w wielu krajach i występują w dużych ilościach w rezerwatach, takich jak Park Narodowy Krugera.

Czytaj: Te południowoafrykańskie rośliny wyglądają jak kamienie

Dorosły samiec kudu może ważyć od 117 do 317 kg i mieć od 185 do 245 cm długości ciała. Jedną z ich najbardziej imponujących cech są skręcone rogi, które mają tylko samcy.

Rogi zazwyczaj tworzą od dwóch do dwóch i pół skrętu, a po wyprostowaniu osiągają średnio do 119 cm. U jednego samca zarejestrowano rogi, które miały 187 cm długości!

Rogi te zaczynają rosnąć, gdy kudu wielkie ma od 6 do 12 miesięcy i rosną do momentu, gdy kudu ma sześć lat.

Pomimo tego, że rogi mogą wyrządzić pewne szkody, kudu wielkie nie jest na ogół agresywnym zwierzęciem. Czasami dojrzałe samce biją się ze sobą, uderzając o siebie rogami, dopóki jeden z nich się nie podda. Czasem zdarza się tak, że nie zdołają się „wyplątać” z rogów przeciwnika, co na ogół kończy się śmiercią obydwu zwierząt.

 Stock Photos from LouieLea/Shutterstock

Kudu wielkie zwykle trzymają się z daleka od szerokich, otwartych przestrzeni, a ich paski pomagają im wtopić się w roślinność. Będą stać całkowicie bez ruchu, aby się ukryć, nawet w palącym słońcu. To chroni ich przed głównymi drapieżnikami, którymi są lwy, psy leopardy i likaony. Kudu nie są tak szybkie jak inne gatunki zwierząt, więc zamiast uciekać na otwartym terenie, skaczą przez krzewy i wokół małych drzew, aby wstrząsnąć drapieżnikami.

Samce zwykle są samotni, chociaż jako kawalerowie mogą tworzyć małe grupy. Różni się to znacznie od samic, które wraz z cielętami tworzą małe stada: od trzech do dziesięciu kudu.

Samiec dołącza do stada tylko w okresie godowym. Kudu wielkie ma ośmiomiesięczny okres ciąży, a ciężarna samica oddziela się od grupy, aby rodzić w spokoju. Następnie ukrywa swoje cielę w buszu przez cztery do pięciu tygodni.

Potem cielę zaczyna dołączać do matki na wolności i przez trzy do czterech miesięcy zawsze jest u jej boku. Kudu wielkie szybko rośnie i do sześciu miesięcy jest dość niezależne.

Chociaż kudu wielkie nie jest uważane za zagrożone, istnieją obawy dotyczące gatunku. Podobnie jak w przypadku wielu zwierząt, ich siedliska ulegają erozji, gdy ludzie przekształcają je w pola uprawne. Kudu mogą być również celem kłusowników z powodu ich mięsa i rogów. Na szczęście na tym etapie populacja jest wciąż na tyle duża, że ekolodzy nie uważają kudu za gatunek zagrożony.

Kudu wielkie pochodzi ze wschodniej i południowej Afryki.

Stock Photos from michael sheehan/Shutterstock
 Stock Photos from EcoPrint/Shutterstock

Dorosłe samce są znane z niesamowitych symetrycznych spiralnych rogów.

Stock Photos from kkphotography2/Shutterstock

Czytaj: Wielkie pęknięcie jest dowodem na to, że Afryka Wschodnia dzieli się na dwie części.