Zielony dach szkoły w Singapurze

0
103
views

Pięciopiętrowa Szkoła Sztuki, Designu i Mediów na Politechnice Nanyang w Singapurze ma zachwycający zielony dach. Aż chce się tam studiować!

Ta ukończona w 2006 roku architektura była już wielokrotnie nagradzana i znajduje się w zalesionej dolinie. Ukośny dach pomaga obniżyć temperaturę dachu i otaczające go obszary.

Dach działa jako przestrzeń funkcjonalna, jako malownicza przestrzeń społeczna na zewnątrz, dzięki łatwo dostępnym schodkom wzdłuż krawędzi dachu.

Dach Politechniki został zaprojektowany przez firmę CPG Consultants. Jest to pięciopiętrowy budynek, który wieńczy zadrzewiony kwartał kampusu organiczną, żywą formą. Budynek łączy krajobraz z konstrukcją, naturę z technologią oraz jest symbolem kreatywności.

Kluczową cechą budynku jest jego przezroczystość i łączność – zarówno w przestrzeniach wewnętrznych, jak i środowisku zewnętrznym.

We wnętrzu panuje ciągłość, od wejścia do głównego holu po różne przestrzenie w środku i wyjście na dach. Wewnętrzne szklane ściany poprawiają tę wizualną łączność i przepływ, pozwalając patrzeć na inne sale, promując w ten sposób interakcję i twórczą wymianę.

Projekt budynku rzuca wyzwanie tradycyjnemu liniowemu systemowi edukacji z przejrzystym układem nauczyciel-uczeń. Tworzone są tutaj różne rodzaje przestrzeni – od formalnej sali widowiskowej po bardziej nieformalne studia, lobby, ciągi komunikacyjne i salony wypoczynkowe.

Szklana fasada budynku zapewnia również pełne widoki na zewnątrz, ponownie zapewniając wizualną łączność z otaczającym bujnym krajobrazem.

Światła są wbudowane na dach, aby umożliwić studentom spotkania wieczorem. Dach służy za nieformalne miejsce spotkać, miejsce do zawierania przyjaźni i nowych ideo.

W nocy budynek świeci jak latarnia. Zmieniający się charakter fasady nadaje budynkowi dynamizm, życie i zainteresowanie, gdy dzień zamienia się w noc.

We wnętrzach zastosowano naturalne materiały, takie jak drewno czy beton. Budynek Politechniki wypełnia swój cel – pobudza kreatywność.

Niedawno pisałam również o najfajniejszym przedszkolu zaprojektowanym przez japońską firmę architektoniczną. Artykuł możecie przeczytać tutaj: Japońska firma architektoniczna zaprojektowała najfajniejsze przedszkole w historii

Czytaj: Ścieżka w koronach drzew w Poznaniu otwarta